• Zvětšit velikost písma
  • Standardní velikost písma
  • Zmenšit velikost písma

Nová úprava daně z příjmů při ukončení zemědělské činnosti

Email Tisk PDF

   Podnikání v zemědělství není  ve většině případů spolehlivou cestou k rychlému a výraznému zbohatnutí.

          Stále častěji jsme informováni o tom, že  zemědělcům v tzv. prvovýrobě se v odbytových cenách masa, mléka  a dalších produktů mnohdy nevrací ani náklady  vynaložené na jejich výrobu, když zisky spojené s touto produkcí jsou realizovány ve sféře jejího zpracování a zejména při jejím prodeji spotřebitelům.

            Snad proto jindy přísný a nikterak vstřícný zákon o daních z příjmů zvýhodňuje daňový  režim při ukončení zemědělské činnosti, když z předmětu daně vylučuje „příjmy získané převodem majetku mezi osobami blízkými v souvislosti s předčasným ukončením provozování zemědělské činnosti zemědělského podnikatele.“

            Pokud zemědělec chce ukončit svoji činnost a převést s ní související majetek (např. stodolu, stáje, kombajn, traktor, zvířata, zásoby apod.) na svého syna, není s ohledem na citovanou zákonnou úpravu  takový majetkový převod  předmětem daně z příjmů. Daň z příjmů nezaplatí  ani otec, který   majetek na syna může   převést darováním či úplatně, ani  syn, který majetek formou daru získává.

            Otázkou zůstává, nakolik tato vstřícná daňová úprava zajistí, aby synové a dcery  spolu s převzetím příslušného rodinného  majetku  projevili vůli a ochotu v krásné, leč namáhavé a v dnešních poměrech  ne právě výnosné práci pokračovat.

  

 Ing. Vladimír Opatrný

 daňový poradce

                
 

Akce

Přihlášení