• Zvětšit velikost písma
  • Standardní velikost písma
  • Zmenšit velikost písma

Kniha jízd aneb úporná obrana byrokracie

Email Tisk PDF

  V polovině června poslanecká sněmovna odhlasovala  zrušení povinnosti vést knihu jízd jako důkazního prostředku pro daňovou účinnost výdajů na dopravu

 

 Podle nového písmena zt) § 24 odst.2 zákona o daních z příjmů se zavádí paušální výdaj na dopravu silničním motorovým vozidlem ve výši 5 000 Kč. Paušální výdaj budou moci využít poplatníci,  kteří každý celý měsíc využívali vozidlo výlučně pro zajištění svých příjmů z podnikání nebo pronájmu a toto vozidlo v daném měsíci nepřenechali ani na okamžik k užívání jiné osobě. Užití paušálního výdaje, který zahrnuje výdaje na nákup pohonných hmot a parkovné, je dále omezeno na 3 vlastní silniční motorová vozidla zahrnutá nebo nezahrnutá v obchodním majetku včetně vozidel pronajatých a vztahuje se již na zdaňovací období roku 2009.  

Pro účely zákona o daních z příjmům se stanoví, že poplatník uplatňující paušální výdaj na dopravu využívá silniční motorové vozidlo beze zbytku pro podnikání,  pokud tak prohlásí, není-li prokázáno jinak.

Sympatickou vstřícnost zavedení výdajového paušálu na dopravu spojenou současným zrušením povinnosti vést knihu jízd však poněkud zastínilo Ministerstvo financí svým sdělením z 22.9.2009. Uvádí v něm,  že u plátců, kteří si u daně z příjmů zvolí možnost uplatnění výdajového  paušálu na dopravu, se tento postup do uplatňování DPH nijak nepromítá  a pro DPH platí stejný režim a pravidla jako před novelou. Použití výdajového paušálu pro účely daně z příjmů podle Ministerstva financí tedy  automaticky neznamená, že plátce prokázal využití vozidla pro jeho ekonomickou činnost, což je podmínkou pro uplatňování odpočtu DPH při nákupu pohonných hmot i dalších výdajů spojených s provozem vozidla.

Prohlášení Ministerstva financí odlišně kategorizující důkazní prostředky  pro daň z příjmů a daň z přidané hodnoty je možná ba určitě formálně správné. Pokud však  očekávám, že Ministerstvo financí bude mít v této pro podnikání těžké době porozumění pro nesmírně náročný, nejistý a vratký podnikatelský úděl, zpřehlední  výklad složitých zákonů a omezí daňovou administrativu, pak publikování uvedeného sdělení považuji za mírně řečeno velice ale velice nešťastné.    

     Ing. Vladimír Opatrný

     daňový poradce

 

Akce

Přihlášení