• Zvětšit velikost písma
  • Standardní velikost písma
  • Zmenšit velikost písma

Pojištění léčebných výloh na zahraniční pracovní cestě je součástí cestovních náhrad

Email Tisk PDF
              V současné přetechnizované a uspěchané civilizaci je obtížné předvídat nejrůznější formy rizik, nebezpečí a možných ohrožení.

           Bezrizikovým  úkonem určitě není zahraniční pracovní cesta. Zaměstnanci jsou na zahraniční pracovní cestě v důsledku změny obvyklého prostředí i vypětí souvisejícího s pracovním posláním  ve zvýšené míře ohroženi nejrůznějšími druhy onemocnění. Cestování i náročná adaptace na odlišné klimatické i sociální  podmínky  zvyšuje  i pravděpodobnost  úrazů. Součástí příprav na pracovní cestu do zahraničí i jejího vlastního výkonu by proto mělo být i sjednání  pojištění léčebných výloh na zahraniční pracovní cestě. 

            Pokud takové pojištění pro konkrétní pracovní cestu  sjedná a uhradí sám  zaměstnanec, jedná se podle výkladu Ministerstva financí i Ministerstva práce a sociálních věcí o nárokovou cestovní náhradu a zaměstnavatel jí jako prokázaný nutný vedlejší výdaj v rámci vyúčtování zahraniční pracovní cesty zaměstnanci proplatí. Na straně zaměstnance se jedná o příjem neovlivňující základ daně a u zaměstnavatele bude výplata cestovní náhrady výdajem daňově účinným. Pojištění léčebných výloh na zahraniční pracovní cestu zaměstnance může přímo sjednat i zaměstnavatel.  I v tomto  případě se u zaměstnavatele jedná o daňově účinný náklad a na straně zaměstnance nebude částka pojistného  předmětem daně z příjmů ze závislé  činnosti.          

   Ing. Vladimír Opatrný

  daňový poradce

  
 

Přihlášení