• Zvětšit velikost písma
  • Standardní velikost písma
  • Zmenšit velikost písma

Stomiliardová chyba v zákoně na pokračování

Email Tisk PDF

 V minulém týdnu jsem na tomto místě informoval o možných neblahých důsledcích chyby v zákoně 589/92 Sb., o pojistném

 

 na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti. Zákon v prvních šesti měsících  roku 2007 neobsahoval  ustanovení o vymezení vyměřovacího základu  pro výpočet částky tohoto pojistného, které firmy státu odvádějí ve výši 26% z mezd svých zaměstnanců. Stát podle výroku pobočky krajského soudu v Liberci  vybíral toto pojistné neoprávněně. A protože se podle některých odhadů   na sociálním pojištění  v této době vybralo až 130 miliard korun a k výběru neexistoval potřebný zákonný podklad, měly by  se odvedené peníze  vrátit.

Ministerstvo práce a sociálních věcí potvrdilo, že do  8. ledna 2010 zaregistrovalo více než 4 600 žádostí o vrácení pojistného v úhrnné výši cca 12,5 miliardy korun. Současně potvrdilo, že lhůta pro podání případných žádostí na jeho vrácení trvá až do konce roku 2012. Správy sociálního zabezpečení však budou žádosti o vrácení prostředků zamítat a použijí veškeré prostředky vedoucí k úspěchu v probíhajících nebo budoucích sporech. Ministerstvo také všechny plátce pojistného vyzvalo, aby se žádostmi nepospíchali a umožnili běžný chod příslušných úřadů.

Vzhledem k závažnosti problému rozhodne Nejvyšší správní soud o podané kasační stížnosti v této věci nejpozději v průběhu února tohoto roku. Protože jeho rozhodnutí nelze předvídat bude rozumné s klidem a trpělivostí na jeho výrok počkat.

   Ing. Vladimír Opatrný

   daňový poradce   

 

Akce

Přihlášení