• Zvětšit velikost písma
  • Standardní velikost písma
  • Zmenšit velikost písma

Důchodci by neměli dělat daňové chyby

Email Tisk PDF

  Přestože zvláště mladší  část populace je veřejnou diskusí o státním zadlužování i předvolební kampaní utvrzována v přesvědčení,

 že výplata důchodů v jejich současné výši  sráží zemi do propasti státního bankrotu, důchodci v České republice si na vysoké noze nežijí.  Nemohou proto  následovat seniory z některých evropských zemí, kteří – ačkoliv si nikde nepřivydělávají – mohou  trávit jarní a letní měsíce v nejrůznějších teplých krajích.

 Jestliže  výše či spíše „níže“  důchodu přiměje českého důchodce  k další ekonomické aktivitě a pracuje pouze  po určitou část roku a přitom nepožádá účtárnu svého zaměstnavatele o roční zúčtování daně nebo si sám nepodá daňové přiznání k dani z příjmů fyzických osob, přijde o nemalé peníze.  Nevyužije totiž část základní slevy na poplatníka, která činí 24 840 Kč ročně.

O část základní slevy na poplatníka přijde i důchodce, který u svého zaměstnavatele nepodepíše prohlášení k dani a jeho měsíční výdělek  nepřevyšuje 5 000 Kč. Z tohoto příjmu se srazí a odvede konečná srážková daň 15% a takto zdaněný  příjem již není možné uvést do daňového přiznání a nárokovat si roční  slevu na dani.

Jsem přesvědčen, že ekonomicky aktivní důchodci  při respektování uvedených  zásad daňové optimalizace svých přivýdělků   ve všech předvolebních pádech  skloňovaný státní bankrot nezpůsobí a ani ho nepřiblíží.

  

 Ing. Vladimír Opatrný

 daňový poradce

   
 

Akce

Přihlášení