• Zvětšit velikost písma
  • Standardní velikost písma
  • Zmenšit velikost písma

Poradí si Evropská unie s daňovými ráji?

Email Tisk PDF

K závažným a dlouhodobě neřešeným problémům

projektu evropské integrace patří i masivní odliv nezdaněných zisků z členských států Evropské unie do tzv. daňových rájů. Přitom se jedná o skutečnost, která stojí za vzrůstající zadluženosti národních států, za vysokou mírou nezaměstnanosti zejména mladých lidí, za podfinancováním sociální péče, zdravotnictví, kultury, životního prostředí atd.

Evropský parlament 8. června 2016 podpořil návrh Evropské komise na opatření k zamezení transferů nezdaněných ziskůdo  daňových rájů.Četné korporace a fyzické osoby se tímto způsobem, který je v současné době v podstatě zlegalizován, dopouštějí faktické loupeže tím, že nezaplacením daní v zemích svého podnikání nepřispívají na infrastrukturu, veřejnou  správu a další veřejné statky, které státy hradí z výběru daní, kteréovšem ke svému podnikání v daném teritoriu využívají, aniž by se na jejich financování podílely.  V důsledku toho dochází i k narušení principu hospodářské a koneckonců i politické soutěžezejména  ovlivňováním legislativního procesu ve prospěch zájmů těchto kapitálově silných subjektů. Odhaduje se, že ze zemí osmadvacítky ročně zmizí v černých děrách daňových rájů kapitál ve výši 1 bilionu eur.

Smyslem připravovaných opatření je důsledné uplatnění principu placení daní v místě vzniku zisků, což v praxi není nikterak složité. V případě zpětného převodu kapitálu zdaněného v zahraničí do členského státu Evropské unie se navrhuje jeho zdanění minimální sazbou daně ve výši 15%.

Dále se navrhuje vypracování seznamu daňových rájů včetně evropských včetně výčtu sankcí vůči tamním nespolupracujícím soudům a finančním institucím, zákaz registrace sídel společností  na základě umístění poštovní schránky, zvýšení transparentnosti svěřenských fondů a nadací, vytvoření harmonizovaného společného evropského identifikačního čísla daňového poplatníka jako účinného nástroje pro automatickou výměnu informací mezi daňovými správami zemí EU, nastavení přeshraničního daňového mechanismu apod.

Evropská unie existenci  daňových rájů tolerovala a kromě několikerých verbálních odsudkůa deklaracíproti nim účinně nezasáhla. Pokud by navrhovaná  opatření k zamezení obrovských daňových úniků  dokázala uskutečnit, napomohla by významně k posílení  své pošramocené důvěryhodnosti a stability.

 

Ing. Vladimír Opatrný

daňový poradce

 

 

 

 

Akce

Přihlášení