• Zvětšit velikost písma
  • Standardní velikost písma
  • Zmenšit velikost písma

Zdaňování příjmů z letních brigád

Email Tisk PDF

I při sjednávání výkonu krátkodobých či sezónních prací,

pro které se vžil pojem brigáda, je ze strany zaměstnavatelů i pracovníků nezbytné dodržování příslušných ustanovení zákoníku práce.

Nejvýhodnější a v praxi nejvíce uplatňovanou  formou pracovněprávního vztahu  na  jednorázový a krátkodobý výkon práce je pro brigádníka i jeho zaměstnavatele bezesporu  dohoda o provedení práce. Může být sjednána v případě, že  roční rozsah práce poplatníka u jednoho zaměstnavatele nepřesáhne  300 hodin. Paragraf 77 zákoníku práce stanoví povinnost uzavřít dohodu o provedení práce písemně a jedno její vyhotovení předat brigádníkovi. Dohoda by kromě jiného měla  vymezovat i dobu, na kterou se uzavírá.

Upozorňuji na tuto povinnost zejména proto, že v průběhu letošní prázdninové sezóny má dojít ke zvýšení rozsahu kontrolní činnosti zaměřené  na tzv. práci na černo, tedy na výkon práce bez sjednání příslušného pracovněprávního vztahu. Podle ustanovení paragrafů 136 a 140  zákona o zaměstnanosti může kontrolní orgán, pokud mu nebude při kontrole  v místě pracoviště předložena písemná pracovní smlouva nebo dohoda o výkonu práce mimo pracovní poměr s příslušným pracovníkem  nebo jejich kopie, uložit   vysokou finanční sankci.

Dohoda o provedení práce je oblíbená i proto, že v  případě měsíční odměny nepřevyšující 10 000 Kč, nejsou zaměstnavatel ani brigádník  zatíženi odvody sociálního a zdravotního pojištění.

Pro brigádníky studenty je výhodné, když svému prázdninovému zaměstnavateli předloží potvrzení o studiu a podepíší tzv. Prohlášení poplatníka daně z příjmů fyzických osob.  Využití zákonných  daňových slev u měsíčního příjmu do 10 000 Kč pak  zajistí, že brigádník z odměny za svou práci  nezaplatí  žádnou daň.

Při vyšším  měsíčním  příjmu a zaplacením měsíčních daňových záloh, je možné dosáhnout jejich vrácení   nejlépe podáním daňového přiznání k 1. dubnu příštího roku, ve kterém lze uplatnit  nárok na celoroční daňové slevy – základní roční  slevu na poplatníka   24 840 Kč i speciální roční  studentskou slevu ve výši 4 020 Kč.

 

Vladimír Opatrný

daňový poradce

 

Akce

Přihlášení