• Zvětšit velikost písma
  • Standardní velikost písma
  • Zmenšit velikost písma

Daňové přiznání na dvou stránkách

Email Tisk PDF

a pozitivní trendy ve výběru daní za období 2014 – 2016.

Na tiskové konferenci konané  6. října 2016 představila   Finanční správa České republiky   výsledky a pozitivní trendy ve výběru daní za období 2014 – 2016. Ačkoliv   daňová zátěž obyvatelstva  se v celkovém úhrnu snížila   o 30 miliard korun, výběr daní v letech 2014, 2015 a za první tři čtvrtletí roku 2016 vzrostl oproti roku 2013 o více než 321 miliard korun a inkasa daně z přidané hodnoty, daně z příjmů i spotřební daně jsou na svých historických maximech.

Představitelé Finanční správy na tiskové konferenci dále uvedli, že kromě zlepšování výběru daní se zaměřují na zlepšování svého přístupu k plátcům a poplatníkům. Od zdaňovacího období roku 2016 budou moci poplatníci daně z příjmů ze závislé činnosti podávat daňové přiznání na novém tiskopise, který má pouze dvě strany. Tuto změnu k lepšíme určitě ocení téměř 900 000 poplatníků, kteří v předešlých letech vyplňovali čtyřstránkový formulář daňového přiznání. Zjednodušený a přehledný tiskopis má poplatníkům zajistit  snadnější a rychlejší   vyplnění daňového přiznání.

Nový tiskopis je určen poplatníkům, kteří pobírají pouze příjmy ze závislé činnosti (mzdy) a uvádějí se v něm výhradně příjmy ze zaměstnání mající zdroj na území České republiky. Není určen pro

- poplatníky s příjmy z podnikání, nájmu, kapitálovými příjmy

- poplatníky s příjmy ze zdrojů v zahraničí

- poplatníky podávající dodatečné přiznání.

Použití nového dvoustránkového tiskopisu nebude povinností, poplatníci, kteří si

zvykli na původní tiskopis,  budou moci daňové přiznání podat na dosavadním čtyřstránkovém formuláři.  Součástí nového tiskopisu je i žádost o vrácení přeplatku na dani.

Finanční správa   na svých stránkách  kromě nového tiskopisu zveřejnila také leták Jak vyplnit nové přiznání s uvedením praktických příkladů a vzorů.

 

Vladimír Opatrný

 

daňový poradce

 

Akce

Přihlášení