• Zvětšit velikost písma
  • Standardní velikost písma
  • Zmenšit velikost písma

Evidence tržeb je od listopadu ve zkušebním provozu

Email Tisk PDF

Ministerstvo financí České republiky oznámilo, že v úterý 1. listopadu byl spuštěn pilotní provoz evidence tržeb,

evidence tržeb, díky kterému si podnikatelé mohou ověřit nakolik je jejich provozovna připravena na bezproblémové zahájení evidence tržeb. Ostrý start této evidence se od 1. prosince 2016 dotkne cca 40 000 daňových subjektů v sektoru stravovacích služeb a hotelnictví. Ve zkušebním provozu, který aktuálně využívá již několik stovek provozoven, si budou moci ověřit funkčnost pořízených pokladních zařízení, rychlost komunikace se servery Finanční správy a souladu elektronické evidence tržeb s jejich prodejními a účetními procesy. Spuštění zkušebního provozu poslouží i Finanční správě k vyladění všech parametrů systému v prostředí reálného provozu a k minimalizaci rizik technických problémů v okamžiku ostrého náběhu evidence tržeb.

Podnikatelé si tak v průběhu listopadu účastí ve  zkušebním provozemmohou v provozní praxi  ověřit, zda mají dostatečně stabilní internetové připojení, zda jejich pokladní zařízení bez problémů komunikuje se serverem Finanční správy, zda systém elektronické evidence tržeb je kompatibilní s jejich dalšími procesya zda se jejich zaměstnanci s novým systémem naučili pracovat. Tržby odesílané v pilotním provozu přitom Finanční správa následně kontrolovat nebude.

Ministr financí Andrej Babiš v této souvislosti uvedl,  že proces zkušebního  testování systému elektronické evidence tržeb představuje průlom v přístupu státní správy k veřejnosti, protože jiné zákony takovou formu aplikační přípravy daňovým poplatníkům neumožňovaly.

Zátěžové testy systému elektronické evidence tržeb ještě před spuštěním pilotního provozu prokázaly, že průměrná doba odezvy je hluboko pod 1 sekundu, což by mělo zajistit jeho plynulou funkci bez rizik vytváření bloků a front.

Pro zapojení do zkušebního provozu je nutný certifikát, o který mohou podnikatelé žádat již od 1. září 2016 ve webové aplikaci elektronické evidence tržeb na Daňovém portálu.

 

Ing. Vladimír Opatrný

 

daňový poradce

 

Akce

Přihlášení