• Zvětšit velikost písma
  • Standardní velikost písma
  • Zmenšit velikost písma

Žádosti o posečkání placení daně mohou zmírnit důsledky nepříznivé finanční situace firem

Email Tisk PDF
 Nedostatek  finančních prostředků v podnikání  je zákonitým důsledkem  současného  hospodářského útlumu a zasahuje   do hospodaření  mnoha firem.  Omezování rozsahu  podnikatelské činnosti, propouštění zaměstnanců, úsporné programy a problémy s úhradou mezd, daní, odvodů a závazků vůči obchodním partnerům jsou nejčastějšími průvodními jevy této situace.  

            Ministerstvo financí České republiky  požádalo 17. března 2009 daňovou správu o maximální možnou vstřícnost vůči subjektům, které se dostaly do finančních potíží v důsledku toho, že jejich odběratelé jim včas neuhradily své závazky (tzv. druhotná platební neschopnost).

            Pracovníci finančních ředitelství a finančních úřadů by na základě ministerského doporučení  měly při vyřizování žádostí o posečkání daně i žádostí o promíjení příslušenství daně (např. daňového penále, úroků z prodlení apod.)  ve zvýšené míře brát v úvahu skutečnost, že poplatník nemůže zaplatit nebo nezaplatil daň v řádném termínu právě v důsledku druhotné platební neschopnosti.

            Při uplatňování těchto žádostí lze tudíž doporučit, aby jejich součástí byly konkrétní  důkazy dokládající příčiny vzniku platební neschopnosti, např. soupis neuhrazených pohledávek.

  

                                                                                              Ing. Vladimír Opatrný

                                                                                              daňový poradce 

           
 

Přihlášení