• Zvětšit velikost písma
  • Standardní velikost písma
  • Zmenšit velikost písma

Uplatníme výhodnější výdajové paušály již v roce 2009?

Email Tisk PDF

 Změny daňových zákonů mají v některých případech formu poněkud zvláštní. Dokládá to i 59. schůze poslanecké sněmovny,

                    která v pátek 19. června schválila na svém zasedání návrh zákona, kterým se mění zákon o povinném značení lihu a současně s ním i zákon o daních z příjmů. V případě změny zákona o daních příjmů se jedná o změnu stručnou avšak velice  prospěšnou  pro  ty daňové  poplatníky, kteří jí budou moci využít.

                    V paragrafu 7 odstavec 7 zákona o daních z příjmů se mění ustanovení o výši tzv. výdajových paušálů. Uplatňování výdajového paušálu je pro daňového poplatníka výhodným způsobem stanovení základu daně, protože nemusí vést ani účetnictví ani daňovou evidenci. Eviduje pouze své příjmy z nichž  zákonem stanoveným procentem odvodí výši svých daňových výdajů.

                    Výdajový paušál se podle nového znění zákona podstatně zvyšuje  pro poplatníky provozující  řemeslné živnosti (např. elektrikáři, zedníci, klempíři apod.), kteří si budou moci z dosažených příjmů uplatnit 80% výdajů  namísto dosavadních 60%. Z 50% na 60% se zvyšuje výdajový paušál pro poplatníky s příjmy z neřemeslných živnosti, dále pro poplatníky s příjmy z užití nebo poskytnutí průmyslového nebo jiného duševního vlastnictví a pro poplatníky z příjmy z jiného podnikání podle zvláštních předpisů (advokáti, lékaři, auditoři apod.). Výdajový paušál 30% u příjmů z pronájmů  se nemění.

                      Podle přechodných ustanovení se výhodnější paušály použijí již pro zdaňovací období v roce 2009.

                      Protože změnu zákona dosud schválila pouze poslanecká sněmovna,. musíme sledovat  osud jejího schvalování   v senátu   včetně připojení  nezbytného  podpisu  presidenta republiky.

                     Úplný  text změny zákona o daních z příjmů o výdajových paušálech bude k dispozici na vebových stránkách Okresní hospodářské komory v Jablonci nad Nisou a Svazu účetních v Jablonci nad Nisou.

                      Ing. Vladimír Opatrný

                      daňový poradce

  ČÁST DRUHÁZměna zákona o daních z příjmůČl. III

V § 7 odstavec 7 zní:

„Neuplatní-li poplatník výdaje prokazatelně vynaložené na dosažení, zajištění a udržení příjmu, může uplatnit výdaje s výjimkou uvedenou v § 11 nebo 12 ve výši

a.    80% z příjmů podle odstavce 1 písm. a) a písm. b z příjmů ze živností řemeslných,

b.   60% z příjmů podle odstavce 1 písm. b) s výjimkou příjmů ze živností řemeslných, a c)

      nebo z příjmů podle odstavce 2 písm. a) s výjimkou příjmů podle odstavce 6, anebo příjmů podle      odstavce 2 písm. b) až d).

Způsob uplatnění výdajů nelze zpětně měnit.“

Čl. IV.Přechodné ustanovení

Ustanovení čl. III. se použije i pro zdaňovací období, které započalo v roce 2009.

 

   
 

Přihlášení