• Zvětšit velikost písma
  • Standardní velikost písma
  • Zmenšit velikost písma

Odvolání bude mít odkladný účinek na zaplacení daně

Email Tisk PDF
  

 Daňové kontroly často končí vydáním dodatečného platebního výměru, ve kterém finanční úřad

    na základě zjištěných chyb a nedostatků zvýší poplatníkovi původně odvedenou daň.   Uplatňování daňových zákonů  v praxi je však velice složité a nejednoznačné. Zákon o správě daní a poplatků proto v případě, kdy dotčený poplatník s postupem finančního úřadu nesouhlasí, umožňuje použití tzv. opravných prostředků, kterými se můžeme proti dodatečnému zvyšování našich  daňových povinností bránit. Nejčastěji používaným opravným prostředkem je odvolání.. K jeho nezbytným náležitostem patří konkrétní označení chyb a nesprávných hodnocení správce daně včetně požadavku na zrušení dodatečného platebního výměru na vyšší daň.

     Podle zmíněného zákona ale odvolání odkladný účinek na zaplacení daně nemá. Poplatník tak musí i v případě jeho uplatnění  vyšší doměřenou daň zaplatit a čekat, zda-li příslušný odvolací orgán   odvolání vyhoví  nebo jej zamítne. Z povahy problému je zřejmé, že se jedná o presumpci viny daňového poplatníka spojenou navíc  s velice nepříznivými finančními důsledky.

     Čerstvě přijatá novela zákona o správě daní a poplatků s účinností od 1. ledna 2010  stanoví, že pokud správce daně vydá dodatečný platební výměr po provedené daňové kontrole, má odvolání proti němu odkladný účinek.

       S hořkostí dodávám, že jsme na toto „vyvážení“ zákona čekali téměř dvacet let.

 

  Ing. Vladimír Opatrný

   Daňový poradce

 
 

Akce

Přihlášení