• Zvětšit velikost písma
  • Standardní velikost písma
  • Zmenšit velikost písma

Sazby DPH u bytové výstavby po novele zákona o dani z přidané hodnoty

Email Tisk PDF
  Sazby daně z přidané hodnoty u bytové výstavby a sazby této daně u staveb pro sociální bydlení

 

Sazby daně z přidané hodnoty u bytové výstavby a sazby této daně u staveb pro sociální bydlení jsou vymezeny v paragrafech 48 a 48a zákona o dani z přidané hodnoty. Všechny současné stavebníky včetně těch, kteří stavební činnost ukončí do konce letošního roku, určitě potěší,  že změny textu uvedených paragrafů v novém znění zákona  se nedotkly daňových sazeb. Stále tedy platí, že  při poskytnutí stavebních a montážních prací spojených s výstavbou stavby pro sociální bydlení včetně jejího příslušenství nebo změnou dokončené stavby pro sociální bydlení včetně jejího příslušenství či s opravou této stavby, se uplatní snížená 10%ní sazba daně. Snížená sazba se uplatní také při poskytnutí stavebních a montážních prací, kterými se bytový dům, rodinný dům, byt nebo prostor , který byl určen k jiným účelům než k bydlení, mění na stavbu pro sociální bydlení.

Zákon stanoví, že bytem pro sociální bydlení se rozumí byt, jehož celková plocha nepřesáhne 120 m2., rodinným domem pro sociální bydlení je rodinný dům, jehož celková podlahová plocha nepřesáhne 350 m2 a bytovým domem pro sociální bydlení se rozumí bytový dům, v němž nejsou jiné byty než byty pro sociální bydlení.

V platnosti zůstává i použití  snížené sazby DPH při poskytnutí stavebních a montážních prací spojených  se změnou dokončené stavby všech bytových či rodinných domů a bytů včetně jejich příslušenství, nebo v souvislosti s opravami těchto staveb.

Chystaná změna snížené sazby DPH z 10% a na 14% od 1. ledna 2012 cenu stavebních prací určitě zvýší. Máme-li chuť stavět, zvelebovat či opravovat a disponujeme-li potřebnými financemi, je vhodné pustit se bez odkladů do díla a na jaře, v létě a na podzim využít dobrodiní přívětivějšího daňového režimu.

   Ing. Vladimír Opatrný

  daňový poradce   

 

    
 

Akce

Přihlášení