• Zvětšit velikost písma
  • Standardní velikost písma
  • Zmenšit velikost písma

Poskytnuté dotace musíme v některých případech zdanit

Email Tisk PDF

Podnikatelé, ať už fyzické či právnické osoby, přijímají v souvislosti se svým podnikáním v nejrůznějších podobách dotace

 

ze státního rozpočtu. Patří mezi ně  dotace z rozpočtů státních fondů, obcí a krajů, regionální rady regionu soudržnosti, podpory z Vinařského fondu, dále prostředky  přidělené na podporu vědecké činnosti a vývoj technologií, granty poskytnuté institucemi Evropského společenství případně dotace, příspěvky a podpory z veřejných rozpočtů a jiných peněžních fondů cizího státu apod. Pokud  dotaci přijímá fyzická osoba, zákon o daních z příjmů v § 4 odst. 1 písm. t) daňově osvobozuje její příjem, jestliže má   investiční povahu a je tedy určena na pořízení hmotného majetku, technické zhodnocení majetku nebo na odstranění následků živelní pohromy. Dotace, které mají provozní povahu od daně z příjmů – s výjimkou dotací určených na odstranění následků živelních pohrom – osvobozeny nejsou a musí se zdanit.

Dotace  2 000 000 Kč poskytnutá zemědělci na nákup traktoru bude od daně z příjmů osvobozena, protože má investiční povahu. Dotace 2 000 000 Kč na opravu stodoly zničené povodní nebo vichřicí s rychlostí větru nad 75 km bude od daně rovněž osvobozena, byla poskytnuta na odstranění následků živelní pohromy.  Dotaci  ve stejné výši na opravu stodoly, která nebyla poškozena živelní pohromou, však musí zemědělec zdanit, protože  má provozní charakter, ale proti jejímu příjmu daňově uplatní náklady vynaložené ve stejné výši na provedenou  opravu.

V souvislosti s poskytováním dotací bych ještě  rád připomněl, že výdaje vynaložené na příjmy od daně osvobozené nemají daňovou účinnost (§25 odst.1 písm.i ZDP), a že vstupní cena hmotného majetku se snižuje o poskytnuté dotace (§29 odst.1 ZDP), což platí pro fyzické i právnické osoby. Např. při pořízení traktoru za 2 400 000 Kč, na který byla poskytnuta dotace 2 000 000 Kč, bude jeho vstupní pořizovací cena ze které budou uplatňovány odpisy pouze 400 000 Kč.                  

 

 

                                                                  Ing. Vladimír Opatrný

                                                                                  daňový poradce

                                     

 

Přihlášení