• Zvětšit velikost písma
  • Standardní velikost písma
  • Zmenšit velikost písma

Dvě snížené sazby daně z přidané hodnoty již od příštího roku

Email Tisk PDF

Podle vládního návrhu novely zákona o dani z přidané hodnoty bychom se s účinností od 1. ledna 2015

 měli dočkat druhé snížené sazby této daně.  Její výše bude 10% a podléhalo by jí zboží vymezené v nové příloze č. 3a k uvedenému zákonu. Jde o následující položky:

-         počáteční a pokračovací kojenecká výživa a potraviny pro malé děti,

-         radiofarmaka, očkovací látky a léky určené pro humánní lékařské účely,

-         tištěné a obrázkové knihy a hudebniny mimo zboží, kde rozsah reklamy přesahuje 50% plochy.

Problémy zřejmě budou s obsahem a s vymezením konkrétních položek tzv. počáteční a pokračovací kojenecké výživy a potravin pro malé děti. Nařízení Evropského parlamentu a Rady EU č. 609/2013, o které se novela zákona opírá, tuto výživu definuje velice obecně. Za počáteční kojeneckou výživou se považují potraviny, které jsou určeny pro kojence během prvních měsíců života a které odpovídají výživovým požadavkům těchto kojenců až do zavedení vhodných příkrmů. Pokračující kojeneckou výživou mají být potraviny, které jsou určeny pro kojence po zavedení vhodných příkrmů a které vytvářejí základní tekutý podíl postupně se rozšiřující smíšené stravy těchto kojenců.

Pro dokonalý daňový pořádek je ovšem nezbytné vymezit i pojem „malé dítě“ užitý v citované příloze zákona. Za malé se v této souvislosti považuje dítě od jednoho do tří let věku a potravinami pro tyto malé děti jsou potraviny určené ke splnění zvláštních požadavků zdravých kojenců při odstavování zdravých malých dětí jako doplněk jejich stravy anebo k jejich postupnému přizpůsobování na běžnou stravu, avšak kromě obilných příkrmů a mléčných nápojů a podobných výrobků určených malým dětem.

Při četbě těchto definic a nařízení jsem si téměř jist, že jejich autorem je člověk nebo lidé s dokonalým smyslem a nadáním pro škodolibý humor. Nicméně nezoufám si, protože příslušná pracoviště určitě vypracují přehledné a srozumitelné metodické pokyny, podle kterých kojenecké výživě a potravinám pro malé děti přiřadíme správnou daňovou sazbu.

 

 

    Ing. Vladimír Opatrný

     daňový poradce

 

Akce

Přihlášení