• Zvětšit velikost písma
  • Standardní velikost písma
  • Zmenšit velikost písma

Příspěvek na stravování nevyužívá milión zaměstnanců

Email Tisk PDF

Příspěvek na stravování nevyužívá milión zaměstnanců

Zaměstnavatelé mohou svým zaměstnancům poskytovat daňově zvýhodněný příspěvek na stravování. Větší firmy tak činí zajištěním stravování zaměstnanců v podnikových jídelnách. Pokud vlastní stravovací zařízení chybí, poskytují zaměstnavatelé svým zaměstnancům stravovací poukazy, tzv. stravenky, za které si např. v restauracích opatří jídlo sami. Daňově uznatelným nákladem zaměstnavatele je až 55% ceny jídla či poskytnuté stravenky. Z celkového počtu 4,3 milionu zaměstnanců se 1,8 milionu zaměstnanců stravuje v zařízeních závodního stravování, 1,5 milionu zaměstnanců získává od zaměstnavatelů stravenky a k 1 milionu zaměstnanců se příspěvek na stravování nedostává vůbec.

Ve své informaci z 8. 8. 2019 Ministerstvo financí uvádí, že zásadní nevýhodou stravování zajišťovaného prostřednictvím stravenek je vysoká administrativní zátěž jak na straně zaměstnavatele nakupujícího stravenky od stravenkářských společností, tak i podnikatele, který za stravenky své služby či zboží prodává a ze své marže platí zprostředkovatelským společnostem provizi 5-7%. Stravenkářské společnosti přitom mají v České republice oligopolní postavení, své služby poskytují za vysoké poplatky a drtivou většinu zisků v řádech stovek milionů vyvádějí do zahraničí.

V rámci chystané daňové reformy se proto připravuje návrh na doplnění zákona o daních z příjmů o tzv. „stravenkový paušál“, který by umožnil, aby zaměstnanci namísto stravenek dostávali od zaměstnavatele daňově zvýhodněný příspěvek na stravování přímo v penězích bez existence placeného zprostředkovatele. Jednoduchý stravenkový paušál by kromě jiných přínosů měl otevřít cestu k čerpání příspěvku na stravování všem zaměstnancům.

Ing. Vladimír Opatrný

daňový poradce

 

Akce

Přihlášení