• Zvětšit velikost písma
  • Standardní velikost písma
  • Zmenšit velikost písma

Změna pravidel pro povinnou registraci k DPH

Email Tisk PDF
            Od 1. ledna 2009 se zkomplikuje situace podnikatelům, kteří se  regulací svého obratu doposud  úspěšně ubránili před registrací k placení DPH.  Nové znění zákona přináší s účinností od počátku příštího roku novou definici obratu rozhodného pro povinnou registraci k této dani. Současná zákonná úprava rozumí obratem výnosy nebo příjmy za uskutečněná plnění a pro zahrnutí do obratu tak platí rozdílná pravidla pro podnikatele, kteří vedou účetnictví ( do obratu zahrnují své výnosy za uskutečněná plnění v okamžiku jejich zaúčtování), a pro ostatní podnikatele, kteří nejsou účetními jednotkami a vedou např. daňovou evidenci ( do jejich obratu pro účely povinné registrace k DPH   vcházejí až skutečné finanční příjmy).

            Nová definice obratu se oprošťuje od pojmů navazujících na účetní předpisy a dosud používané kategorie výnosů a příjmů nahrazuje obecným pojmem úplata. Obratem se tak pro účely zákona o DPH rozumí souhrn úplat bez daně, které osobě povinné k dani náleží za uskutečněná plnění. Znamená to, že nové pojetí obratu zrovnoprávňuje všechny osoby povinné k dani, protože jediným kriteriem pro zahrnutí do obratu bude uskutečňování ekonomické činnosti a nikoli způsob, jakým se o této činnosti účtuje nebo eviduje.

            Pokud tedy dosavadní neplátce uskuteční plnění (např. dodávku zboží,  službu apod.) 20. ledna 2009 za 550 000 Kč, vstoupí tato hodnota pro účely registrace k DPH do jeho obratu bez ohledu na to, zda-li došlo k její úhradě či nikoli.   

  

                                                                                  Ing. Vladimír Opatrný

                                                                                  daňový poradce

 
 

Akce

Přihlášení