• Zvětšit velikost písma
  • Standardní velikost písma
  • Zmenšit velikost písma

Pospěšte si s nákupem dostihového koně

Email Tisk PDF
            Příloha č. 1 k zákonu o dani z přidané hodnoty obsahuje seznam zboží podléhajícího snížené sazbě daně z přidané hodnoty. Jsou zde uvedeny např. potraviny včetně nápojů  s výjimkou alkoholických nápojů, voda,  živá zvířata, semena a rostliny, knihy, brožury, noviny a časopisy kde reklama nepřesahuje 50% plochy, farmaceutické výrobky, dětské pleny, zdravotnické prostředky apod. Při nákupu či odběru  zboží uvedeného v této příloze zaplatíme sníženou 9%ní sazbu DPH, zatímco všechno ostatní zboží zde neuvedené podléhá 19%ní  základní sazbě DPH  a jeho cena je tedy zpravidla vyšší.

            Nové znění zákona o dani z přidané hodnoty mění s účinností od 1. ledna 2009 i některé položky zmíněné přílohy. Abychom se neodlišovali od právní úpravy obvyklé v ostatních členských státech EU, je v příloze u položky živých zvířat, semen, rostlin a přísad  doplněno omezující ustanovení, že snížená sazba se při jejich prodeji uplatní pouze v případě, že jsou určené k přípravě potravin.

            Lze tedy doporučit, abychom nákupy akvarijních rybiček, andulek, papoušků , křečků, morčat, ještěrek, pejsků, kočiček,chovných či dostihových koní od plátců DPH neodkládali a pořídili je ještě do konce prosince  za sníženou sazbu daně z přidané hodnoty.

  

                                                                                   Ing. Vladimír Opatrný  

 

Akce

Přihlášení