• Zvětšit velikost písma
  • Standardní velikost písma
  • Zmenšit velikost písma

Společný automobil v podnikání manželů

Email Tisk PDF
           Manželé podnikající v různých oborech často využívají  pro zajištění svých podnikatelských činností jediný společný automobil, který je ve společném jmění manželů.

 Protože  s provozem automobilu jsou  spojeny různé druhy výdajů (spotřeba pohonných hmot, opravy, nákup náhradních dílů, pojištění,  opravy, amortizace vstupní ceny apod.),  musí se o ně správně rozdělit a do svých daňových výdajů zahrnout pouze tu část výdajů, která odpovídá rozsahu, ve kterém společný automobil využívají.

            Jestliže tedy manželé využívají ve svém podnikání automobil a chtějí uplatnit výdaje související s jeho provozem, zařadí  ho jeden z nich do svého obchodního majetku a ve své evidenci pak tyto výdaje uvede (odpisy, opravy, pojištění  náhradní díly apod.). Předpokládejme, že manželé při svém podnikání ujedou s automobilem v roce 2008  60 000 km, z toho 40 000 km ujede manžel a 20 000 km manželka,  a výdaje na opravy,  pojištění a náhradní díly včetně odpisů činí  za celý rok 600 000 Kč.  Na manžela pak  připadnou 2/3 těchto výdajů   (400 000 Kč) a na manželku  1/3 (200 000 Kč).

            Složitější je rozdělování výdajů na pracovní cesty. Manžel, který zahrnul automobil do svého obchodního majetku, uplatní ve svých daňových výdajích skutečné náklady na nákup pohonných hmot doložené doklady o jejich nákupu a knihou jízd. Manželka, která automobil v obchodním majetku pro podnikatelskou činnost zahrnutý nemá,  uplatní do svých daňových výdajů náhradu za spotřebované pohonné hmoty propočítanou podle technického průkazu a doloženou knihou jízd.              

  

                                                                       Ing. Vladimír Opatrný

                                                                       daňový poradce

 
 

Přihlášení