• Zvětšit velikost písma
  • Standardní velikost písma
  • Zmenšit velikost písma

Zrušení zákazu odpočtu DPH u osobních automobilů v praxi

Email Tisk PDF

 

  Od 1. dubna letošního roku platí ustanovení o zrušení zákazu odpočtu daně z přidané hodnoty při nákupu osobního automobilu. Za osobní automobil je pro účely DPH považován dopravní prostředek, který je v  technickém osvědčení nebo v technickém průkazu označen  kategorií M1 nebo M1G.

     Nárok na odpočet nevzniká při nákupu osobního automobilu  plátci DPH automaticky. Při nárokování odpočtu DPH musí být splněna podmínka, že pořizovaný osobní automobil musí plátce  použít pro svou ekonomickou činnost a v jejím rámci pro uskutečňování zdanitelných plnění. Jestliže by osobní automobil sloužil pro činnosti od DPH osvobozené, nárok na odpočet DPH by uplatněn být nemohl.    

  Současně je třeba respektovat  i ustanovení o krácení nároku na odpočet v případě nákupu majetku, který plátce použije jak pro uskutečnění své ekonomické činnosti, tak pro jiné účely, např. pro svoji osobní potřebu nebo pro soukromé potřeby svých zaměstnanců. Pokud tedy zakoupený  automobil bude využíván pro služební i soukromé účely, bylo by nejlepším řešením uplatnění nároku na odpočet již při jeho nákupu v poměrné výši, např. 70%,  za předpokladu, že podíl využití pro soukromé účely bude činit 30%.

            Při plném uplatnění nároku na odpočet se totiž použití automobilu pro osobní potřebu považuje za poskytnutí služby pro účely nesouvisející s uskutečňováním ekonomických činností (§ 14 odst. 3 písm.a) zákona o DPH).  Následně nám pak  vzniká stálá a určitě nepříjemná povinnost přiznávat daň na výstupu za každé zdaňovací období (např. za každý měsíc), ve kterém  automobil pro soukromé účely použijeme včetně  potíží a problémů spojených  s pracným a komplikovaným výpočtem její výše.        

  

  Ing. Vladimír Opatrný

  daňový poradce  

 

Akce

Přihlášení