• Zvětšit velikost písma
  • Standardní velikost písma
  • Zmenšit velikost písma

Jak nám (ne)zrušili knihu jízd

Email Tisk PDF

   Kniha jízd coby důkazní prostředek dokládající používání vozidla v souvislosti

 s dosahováním a zajišťováním příjmů z podnikání je všeobecně považována za důkaz naprosto  nevěrohodný. V soutěži o největší nesmysl roku 2008 se tato nepovedená kniha   umístila na důstojném druhém místě. Poslanci proto v červnové předvolební euforii vyslyšeli hlas lidu a za určitých podmínek změnou zákona o daních z příjmů uzákonili tzv. paušální výdaj na dopravu. Posléze si hlučně zatleskali jak zrušením zbytečné a náročné administrativy vylepšili podmínky pro podnikání  

           Ve výši 5 000 Kč může paušální výdaj na dopravu již v roce 2009 uplatňovat   za každý celý kalendářní měsíc  poplatník, který v tomto měsíci využíval vozidlo k dosažení, zajištění a udržení svých  příjmů. Skutečnost, že vozidlo je využíváno výlučně k dosažení příjmů z podnikání je podle zákona doložena prohlášením poplatníka a tato poplatníkova deklarace způsobu používání vozidla platí, neprokáže-li někdo jiný  její nepravdivost.

             Většina drobných podnikatelů je registrována k dani z přidané hodnoty. Pro uplatnění nároku na odpočet DPH u nakupovaných pohonných hmot zde rovněž platí, že je nutno prokázat využití vozidla pro ekonomickou činnost plátce. Podle současného výkladu odvozeného z pokynu Ministerstva financí však není pro účely DPH tímto důkazem pouhé prohlášení poplatníka, které platí podle zákona o daních z příjmů, nýbrž vedení knihy jízd.

            Poplatník si tak bude moci u daně z příjmů uplatňovat měsíční výdajový paušál 5 000 Kč na základě svého prohlášení,  nárok na odpočet DPH   bude ale povinen doložit  vedením knihy jízd.

            Úpěnlivě prosím poslance a senátory, členy  vlády byť prozatímní a ministerstva financí obzvláště,  představitele politických stran a úplně kohokoliv, aby mně, čtenářům, podnikatelům a občanům zdůvodnil s ohledem na povinnost kvalitně spravovat věci veřejné, s ohledem na elementární logiku, etiku i zdravý rozum, správnost, příčiny a důvody výše popsaného přístupu. Pocítím nesmírnou úlevu pokud někdo zpochybní můj pocit, že v současné době vzpomenuté   principy logiky,  profesionality, etiky a závazků z veřejné služby nejsou uloženy hluboko v podzemí na zcela neznámém místě.

 

 Ing. Vladimír Opatrný

  daňový poradce                

 

Přihlášení