• Zvětšit velikost písma
  • Standardní velikost písma
  • Zmenšit velikost písma

Výdajové paušály se v roce 2010 opět změní

Email Tisk PDF

 V červnu tohoto roku zjednodušila  poslanecká sněmovna ustanovení § 7 odst. 7 o výdajových paušálech platných pro poplatníky s příjmy z podnikání a z jiné samostatné výdělečné činnosti.

 

           Výdajový paušál 80% si kromě zemědělců mohou již v roce 2009 uplatnit poplatníci provozující řemeslné živnosti (např. elektrikáři, zedníci, klempíři apod.). U všech ostatních kategorií podnikatelských příjmů byl pro zdaňovací období roku 2009 zaveden jednotný výdajový  paušál ve výši 60%.

            Uplatňování výdajového paušálu je pro daňové poplatníky velice výhodné.  Pro určení  základu daně jim postačí pouze evidence dosažených příjmů a  nemusí tudíž  vést ani účetnictví ani daňovou evidenci. Kromě úspory času a nákladů na jinak nezbytnou  a složitou administrativu mají i vysoký stupeň jistoty, že případná daňová kontrola u nich  nezjistí žádné daňové doměrky.

            Daňového zjednodušení si ale dlouho neužijeme. S platností od 1. ledna 2010 se obnovuje a znovu zavádí 40%ní sazba výdajového paušálu pro poplatníky s příjmy z jiného podnikání podle zvláštních předpisů (advokáti, auditoři, daňoví poradci, lékaři apod.) a pro poplatníky s příjmy z jiné samostatné výdělečné činnosti (profesionální sportovce, umělce,  tlumočníky apod.).

            Poplatníci s těmito příjmy  si tak budou moci 60%ní výdajový paušál uplatnit poprvé a naposledy za zdaňovací období roku 2009.

   Ing. Vladimír Opatrný

   daňový poradce

 

Přihlášení