• Zvětšit velikost písma
  • Standardní velikost písma
  • Zmenšit velikost písma

Zaplatíme sto miliard za chybu v zákoně?

Email Tisk PDF

   Letitá smířlivost s legislativním chaosem v našem státě  a naprostá tolerance vůči jeho původcům přinesla své ovoce.   Tentokrát v podobě zcela zjevné.  Zákon 589/92 Sb., o pojistném na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti, neobsahoval v první polovině roku 2007 ustanovení o vymezení vyměřovacího základu pro výpočet částky tohoto  pojištění, které firmy státu odvádějí ve výši 26% z mezd svých zaměstnanců. Jestliže se  podle odhadu Ministerstva financí České republiky  od ledna do června 2007  toto pojistné vybralo ve výši 100 miliard korun, neexistoval pro jeho výběr žádný zákonný podklad, stát tedy  peníze zinkasoval neoprávněně a měl by je do haléře vrátit.     

Tento právní stav potvrdil i výrok pobočky krajského soudu v Liberci. Spor státu s firmou, která pojistné za první pololetí roku 2007 neodvedla,  soud rozhodl v neprospěch  státu, který nebyl oprávněn pojistné za toto období vybírat. Na základě odvolání  bude zákonnost výběru pojistného posouzena Nejvyšším správním soudem.

Reakce některých politiků na vzniklou situaci je neuvěřitelně ubohá. Pokud soud nezákonnost výběru potvrdí, pak  podle vyjádření bývalých zodpovědných ministrů o jeho vrácení požádají  pouze neslušní podnikatelé a jestliže požádají, zvýší se následně odvod pojistného všem.

Řešením problému  se má v těchto dnech zabývat vláda České republiky. Podle právních rozborů a stanovisek nehrozí firmám, které nárok na vrácení pojistného neuplatnili, nebezpečí promlčení. Informace o dalším vývoji  i případných variantách postupů  řešení složité situace   přineseme v této rubrice za týden.

  Ing. Vladimír Opatrný

   daňový poradce

  
 

Přihlášení