• Zvětšit velikost písma
  • Standardní velikost písma
  • Zmenšit velikost písma

Cestovní náhrady u automobilů na alternativní pohon

Email Tisk PDF

  Spotřebitelskou obranou před stoupajícími cenami klasických pohonných hmot je přestavba

  vozidla na alternativní pohon umožňující použít při provozu vozidla jinou pohonnou hmotu než tu, která je uvedená v záznamech  technického průkazu vozidla. Takovou alternativní pohonnou hmotou bývá  nejčastěji zkapalněný uhlovodíkový plyn (propan butan) běžně označovaný jako LPG (Liquefield Petroleum Gas).

            Pokud zaměstnavatel vyšle na pracovní cestu zaměstnance, který s jeho souhlasem pracovní cestu vykoná vlastním vozidlem přestaveným na alternativní pohon LPG, následná náhrada za spotřebované pohonné hmoty  není zdaleka jednoduchou záležitostí. V technickém průkazu takto přestavěného vozidla zpravidla nejsou uvedeny údaje o spotřebě plynu. Protože výhřevnost propan-butanu a benzinu je přibližně stejná, dovozuje se, že spotřeba benzinu a LPG je rovněž přibližně stejná. Náhrada za spotřebované pohonné hmoty se pak z hlediska  stanovení jejich množství provede standardním způsobem. Např. vyplývá-li z údajů v technickém průkazu vozidla průměrná spotřeba 10 litrů benzinu na 100 km, pak se při ujetí 1 000 km na pracovní cestě spotřebuje 100 litrů LPG. Pro vyplacení příslušné cestovní náhrady za spotřebované pohonné hmoty  však zaměstnanec musí dokladem o nákupu plynu u plnící stanice doložit a prokázat  jeho  skutečnou cenu a z dokladu musí vyplývat jeho souvislost s pracovní cestou.

V případě uplatňování náhrady za spotřebu pohonných hmot na úrovni ceny benzinu by se u vozidla přestavěného na alternativní pohon muselo prokázat, že v důsledku poruchy směšovacího zařízení nebylo možné použít pohon na LPG anebo nebylo možné  na trase pracovní cesty LPG doplnit.

            Daňové návody a výklady pak varují před spekulacemi, kterými by se mohly výplaty cestovních náhrad „optimalizovat“. Takovou spekulací a přečinem, který by mohl být při daňové kontrole po zásluze potrestán, je provozování vozidla na levnější LPG a současné proplácení náhrad za spotřebu PHM při pracovních cestách na úrovni cen benzinu.

            Čtenáře této rubriky bych rád upozornil, že povaha a  někdy i úsměvná složitost zde zveřejňovaných rad a doporučení při řešení daňových situací vyplývají pouze a jenom z textu daňových zákonů.

     Ing. Vladimír Opatrný

     daňový poradce

 

 

 

 

Přihlášení