• Zvětšit velikost písma
  • Standardní velikost písma
  • Zmenšit velikost písma

Zrušení povinnosti placení záloh na daň z příjmů se na rok 2010 nevztahuje

Email Tisk PDF

 Zálohy na daň z příjmů se platí v průběhu zálohového období.

 Pro poplatníky, kteří podali  přiznání k dani z příjmů fyzických nebo právnických osob k 31. březnu 2010, je zálohovým obdobím 1. duben 2010 – 31. březen 2011, poplatníci, kteří své daňové přiznání sestavili a podali k 30. červnu 2010 pak 1. červenec 2010 – 30. červen 2011. Při stanovení periodicity záloh se vychází z poslední známé daňové povinnosti (par. 38a zákona o daních z příjmů).  Fyzické osoby však  při výpočtu poslední známé daňové povinnosti vyloučí tzv. ostatní příjmy a výdaje podle § 10 zákona o daních z příjmů, např. příjmy z prodeje bytu nebo rodinného domu pokud nejsou od daně z příjmů osvobozeny.

Jedním z protikrizových opatření vyhlášených v roce 2009 bylo zrušení povinnosti daň zálohovat. Příslušné rozhodnutí Ministerstva financí ČR z února 2009 zrušilo daňové zálohy pro poplatníky, kteří zaměstnávali  5 a méně  zaměstnanců.

Považuji za velice potřebné a užitečné připomenout, že zrušení povinnosti platit zálohy na daň z příjmů pro tyto poplatníky se vztahovalo pouze a jenom na zálohy splatné v kalendářním roce 2009. V letošním roce se tedy zálohy platí bez omezení a s vydáním obdobného úlevného opatření se zatím nepočítá. Právnické a fyzické osoby však mohou v odůvodněných případech požádat správce daně o stanovení záloh jinak. Jde zvláště o situace, kdy podnikání v roce 2010 skončí  se ztrátou nebo podstatně nižším ziskem oproti předchozímu roku. 

    Ing. Vladimír Opatrný daňový poradce
 

Přihlášení