• Zvětšit velikost písma
  • Standardní velikost písma
  • Zmenšit velikost písma

Důležité změny živnostenského zákona

Email Tisk PDF
  

 

Od 1. srpna 2010 nabyl právní účinnosti zákon 155/2010 Sb., kterým se mění některé zákony

 

ke zkvalitnění  jejich aplikace a ke snížení administrativní zátěže podnikatelů. Jak vyplývá z  jeho poněkud zvláštního názvu, jeho přijetí by mělo   zjednodušit a omezit administrativu, která je s podnikatelskou činností spojená. Článek VII citovaného předpisu obsahuje poměrně rozsáhlou   změnu živnostenského zákona.

Podle jeho nového znění nemá již podnikatel povinnost oznámit živnostenskému úřadu přerušení provozování živnosti. Ohlášení přerušení živnosti je tedy od 1. srpna 2010 dobrovolné. Při uplatňování této  fakultativnosti   je však dobré si uvědomit, že při jejím ohlášení není  živnostník povinen plnit některé povinnosti vyplývající ze živnostenského zákona nebo  z jiných právních předpisů, např. označovat místo podnikání, prokazovat finanční způsobilost apod.

Změnilo se i vymezení  bezúhonnosti jako jedné  ze všeobecných  podmínek provozování živnosti. Dříve se pro účely živnostenského zákona za bezúhonnou nepovažovala osoba, která byla pravomocně odsouzena pro jakýkoliv úmyslně spáchaný trestný čin. Podle nové úpravy se bezúhonnost ztratí pouze v souvislosti s pravomocným odsouzením pro úmyslné trestné činy spáchané s podnikáním nebo v souvislosti s předmětem podnikání.

Zátěž podnikatele se např. dále snižuje i tím, že od 1. srpna je zrušena povinnost mít průkazné doklady o nabytí zboží nebo materiálu uložené v provozovně, kde se příslušné zboží prodává nebo kde je materiál použit k poskytnutí služby.

Právnická i fyzická osoba musí při ukončení činnosti v provozovně oznámit živnostenskému úřadu, na jaké adrese bude vyřizovat a vypořádávat své závazky a po dobu čtyř let ode dne ukončení činnosti hlásit i případnou změnu této adresy.    

Veřejně dostupná data z živnostenského rejstříku je možno zjistit na http://www.rzp.cz. .

  Ing. Vladimír Opatrný

 daňový poradce 

            

 
 

Přihlášení