• Zvětšit velikost písma
  • Standardní velikost písma
  • Zmenšit velikost písma

Někteří důchodci zdaní v roce 2011 i svůj starobní důchod

Email Tisk PDF
 

  Zákon o daních z příjmů i v roce 2011 poměrně velkoryse osvobozuje od daně

 

 z příjmů fyzických osob  pravidelně vyplácené důchody nebo penze do výše 36 násobku minimální mzdy, což činí 288 000 Kč. Novela tohoto zákona s účinností od 1. ledna 2011 určitě nepotěší skupinu aktivních seniorů, kteří dovršili důchodový věk, pobírají starobní důchod a kromě toho ještě úspěšně a čile  podnikají, případně mají příjmy z pronájmu nemovitostí nebo pobírají mzdu z titulu pracovněprávního vztahu. V § 4 zákona o daních z příjmů se ve zcela novém bodu 3 stanoví, že osvobození pravidelně vyplácených důchodů a penzí se nepoužije v případě, kdy součet příjmů ze závislé činnosti (mzdy a funkční požitky) a příjmů z podnikání a pronájmu u poplatníka přesáhne ve zdaňovacím období 840 000 korun.

Důsledky této změny pro dotčené aktivní důchodce si můžeme nejlépe přiblížit na následujícím příkladu. Předpokládejme,  že starobní důchodce  bude mít v roce 2011 ze své živnosti  příjem 842 000 korun a dále  bude pobírat starobní důchod v úhrnné roční výši 168 000 Kč. V přiznání k dani z příjmů za zdaňovací období roku 2011 uvede v § 7 příjmy z podnikání 842 000 Kč a současně v § 10 ostatní příjmy zdaní i 168 000 Kč, tedy svůj celý  roční starobní důchod.

S nostalgií si připomínám, že při minulé  a ne právě vydařené  reformě daňového systému z roku 2008 jsme byli ujišťováni,  že    daněmi nelze  trestat a zatěžovat  pracovitost, píli, úspěch a preferovat lenost a spekulace.

  

  Ing. Vladimír Opatrný

  daňový poradce  

 

 

Akce

Přihlášení