• Zvětšit velikost písma
  • Standardní velikost písma
  • Zmenšit velikost písma

Příjmy ze solárních zařízení v daňovém přiznání za rok 2010

Email Tisk PDF
  

 

V uplynulém roce získalo mnoho občanů a podnikatelů  licenci k provozování fotovoltaických zařízení.

  Protože v závěru minulého roku došlo  k výrazným  legislativním změnám,  považuji za užitečné zrekapitulovat pravidla pro zdanění příjmů ze solárních zařízení  platná pro zdaňovací období roku 2010. Příjmy občanů a podnikatelů za dodávky elektřiny z těchto zařízení jsou podle zákonné úpravy platné do 31. 12. 2010 od daně z příjmů za zdaňovací období roku 2010 osvobozeny, pokud zařízení na přímou výrobu elektřiny ze slunečního záření bylo do konce roku uvedeno do provozu a  k jeho provozování  byla ve smyslu energetického zákona udělena licence. Výhodu daňového osvobození využijí kromě majitelů  solárních zařízení i provozovatelé všech ostatních ekologických zařízení na výrobu elektřiny za zdaňovací období roku 2010 naposledy, protože s účinnosti od 1. ledna 2011 zákon o daních z příjmů v novém znění veškerá  osvobození příjmů z těchto zdrojů  zrušil.

I v letošním roce připomínám, že zákony upravující odvody pojistného na sociální zabezpečení a zdravotní pojištění nerozlišují příjmy, které jsou od daně z příjmů osvobozené od příjmů zdaňovaných. Znamená to, že poplatníci mající příjmy za dodávky elektřiny ze solárních zařízení musí jako  osoby samostatně výdělečně činné zpracovat přehledy pro účely odvodu sociálního a zdravotního pojištění a vyměřené pojistné uhradit.

Podle výkladu Ministerstva financí České republiky se poplatníci, kteří získali licenci k provozování solárních zařízení v roce 2010, nestali  účetní jednotkou a mohou již v roce 2010 vést daňovou evidenci. Ministerstvo průmyslu a obchodu naopak soudí, že tato možnost  se vztahuje až na poplatníky, kteří  obdrží licenci  v roce 2011 a dřívější nabyvatelé licence jsou povinni vést podvojné účetnictví. Jde o vskutku zajímavou výkladovou  situaci a já bych nerozhodným poplatníkům   při dilematu  o volbě příslušného způsobu  evidence poplatníkům podpůrně navrhl, aby se řídili stanoviskem toho ministerstva, v jehož čele je představitel strany, kterou ve volbách v roce 2010 zvolili.

   Ing. Vladimír Opatrný

  daňový poradce

 

Akce

Přihlášení