• Zvětšit velikost písma
  • Standardní velikost písma
  • Zmenšit velikost písma

Lhůtu pro podání daňového přiznání k dani z příjmů lze prodloužit

Email Tisk PDF

  1. duben je   řádným termínem pro podání daňového přiznání k dani z příjmů fyzických i právnických osob

 

a k tomuto datu musíme  daň z příjmů  finančnímu úřadu rovněž zaplatit. I nový daňový řád umožňuje poplatníkům, kteří ze závažných důvodů nemohou    přiznání k dani z příjmů v řádném termínu sestavit a podat ,  požádat správce daně o prodloužení  lhůty.  V paragrafu 36 odst. 4 daňového řádu se  stanoví: „Správce daně může na žádost daňového subjektu  nebo z vlastního podnětu prodloužit až o 3 měsíce lhůtu pro podání řádného daňového tvrzení. Pokud předmět daně tvoří i příjmy, které jsou předmětem daně v zahraničí, může správce daně na žádost daňového subjektu v odůvodněných případech prodloužit lhůtu pro podání daňového přiznání až na 10 měsíců po uplynutí zdaňovacího období.“

Nezpochybnitelný nárok na prodloužení lhůty pro podání daňového přiznání k dani z příjmů fyzických nebo právnických osob vzniká ze zákona  těm   poplatníkům, jejichž daňové přiznání zpracovává a podává daňový poradce. Opět cituji z daňového řádu, který v paragrafu  136 odst. 2 uvádí: „Jde-li o daňový subjekt …jehož daňové přiznání zpracovává a podává poradce, podává se daňové přiznání nejpozději  do 6 měsíců po uplynutí zdaňovacího období.  To platí jen, je-li příslušná plná moc udělená tomuto poradci uplatněna u správce daně před uplynutím tříměsíční lhůty …“. Pokud tedy správci daně doručíme uvedenou plnou moc do 31. března 2011, řádným termínem pro podání našeho daňového přiznání k dani z příjmů bude 1. červenec 2011.  

Prodloužení lhůty má své nesporné výhody. Poskytne nám  více času na kvalitní zpracování daňového přiznání a současně posouvá i termín úhrady daně, pojistných odvodů i příslušných zálohových plateb.   

  Ing. Vladimír Opatrný

 daňový poradce

 

Akce

Přihlášení