• Zvětšit velikost písma
  • Standardní velikost písma
  • Zmenšit velikost písma

Zastupování před finančním úřadem má svá pravidla

Email Tisk PDF

 

  

   

Daňový řád umožňuje, aby osoba zúčastněná na správě daní si mohla ke svému  zastupování

 

pro vykonání potřebných  úkonů zvolit zmocněnce. Vzhledem ke složitosti a náročnosti daňového řízení i k jeho mnohdy  nepříjemným a závažným finančním důsledkům, doporučuji zejména při řešení  dlouhodobých a komplikovaných daňových  záležitostí tuto možnost využít. Daňový poplatník jako zmocnitel musí  s osobou, kterou jako zmocněnce pověří svým zastupováním před finančním úřadem, uzavřít o zastupování  dohodu, sepsat plnou moc a doručit jí příslušnému finančnímu úřadu. Plná moc by měla obsahovat identifikační údaje zmocnitele (poplatníka, který plnou moc uděluje) i zmocněnce (osoby, která plnou moc přijímá) a jejich podpisy. Přestože po čerstvé novele  Daňového řádu se již nevyžaduje, aby součástí plné moci byl  i    zmocněncův souhlas s pověřením, lze doporučit, aby tento  souhlas na   plné moci nechyběl. Dále by na ní nemělo chybět ani vymezení  konkrétního rozsahu  pověření k zastupování.  Zmocnění může být uděleno zejména:

-         ke konkrétnímu úkonu nebo k více úkonům,

-         pro určité řízení (např. odvolací řízení) nebo pro určitý postup (např.daňová kontrola, postup k odstranění pochybností),

-         generální neboli neomezené zmocnění, které zmocněnci umožní činit za poplatníka všechny potřebné úkony u příslušného správce daně.

Plná moc je účinná od okamžiku jejího  doručení správci daně a podpisy na ní nemusí být notářsky ověřeny. Daňový řád odstranil i dřívější omezení v zastupování. Jestliže podle předchozí procesní normy mohli u finančního úřadu  více poplatníků  zastupovat pouze daňoví poradci nebo advokáti, zatímco jiné osoby mohli zastupovat pouze jeden daňový subjekt, od 1. ledna 2011 může  neomezený počet daňových subjektů před finančním úřadem zastupovat i účetní nebo kterýkoliv jiný zmocněnec.

 

 

     Ing. Vladimír Opatrný

     daňový poradce

 

 

 

 

Akce

Přihlášení