• Zvětšit velikost písma
  • Standardní velikost písma
  • Zmenšit velikost písma

Dbejte na dodržování limitů hotovostních plateb

Email Tisk PDF

 

 

 

Významnou součástí ve stále aktuálním a asi nikdy nekončícím boji proti praní špinavých

 

peněz je i regulace hotovostních plateb.  Zákon 254/2004 Sb., o omezení plateb v hotovosti, proto  od 1. července 2004 stanoví pravidla a limity, které musíme při provádění plateb v hotovosti dodržovat. Poskytovatel platby,

 

 

 jejíž výše překračuje částku 350 000 Kč,

 

 je povinen v souladu se zněním § 4 uvedeného zákona provést platbu bezhotovostně.

Jde o poměrně čerstvou legislativní změnu, která vstoupila v účinnost od 27. května 2011 a změnila finanční limit pro vznik povinnosti provést platbu bezhotovostně. Dřívější a od 27. 5. 2011  již neplatný limit byl stanoven ve výši 15 000 EUR.

 Povinnost bezhotovostní platby se vztahuje na platby prováděné navzájem mezi osobami s místem trvalého pobytu, místem pobytu nebo sídlem na území České republiky včetně poboček nebo organizačních složek zahraničních osob zřízených na území České republiky, dále na platby prováděné těmito osobami ve prospěch osob s místem pobytu nebo sídlem v zahraničí, přesahuje-li výše těchto plateb zákonem stanovený limit. Omezení hotovostních úhrad se ale nevztahuje na všechny druhy plateb, limit nemusíme dodržovat např. při  platbách  daní, poplatků, cel, záloh na tyto poplatky, dále při  platbách  vyplývajících z pracovněprávních vztahů, platbách důchodů, platbách určených k úschově notářem, platbách pojistného a výplat pojistného plnění ze soukromého pojištění apod.

 Kontrolu dodržování limitu hotovostních plateb kontrolují územní finanční orgány a celní orgány, které mohou při  nedodržení zákonem stanovených zásad ukládat pokuty až do výše 5 milionů korun, nejméně však 10 000 Kč. Pokuta za nedodržení limitu hotovostní platby  může být právnickým a podnikajícím fyzickým osobám uložena až do 10 let od spáchání tzv. správního deliktu, pokud zákonem stanovený limit platby překročí občan, zaniká jeho odpovědnost za přestupek po uplynutí jednoho roku.

 

 

Ing. Vladimír Opatrný

daňový poradce

 

 

Akce

Přihlášení