• Zvětšit velikost písma
  • Standardní velikost písma
  • Zmenšit velikost písma

Uvedení automobilu do užívání

Email Tisk PDF

 

Přesné určení okamžiku uvedení automobilů do užívání je důležité pro zahájení

 

 a správné uplatňování  daňových odpisů i řádného zachycení  nákladů spojených s jejich provozem. Zákon o daních z příjmů stanoví (§ 26 odst. 10), že hmotným majetkem se stávají věci uvedené do stavu způsobilého obvyklému užívání, kterým  se rozumí dokončení věci, zabezpečení všech  technických funkcí a povinností stanovených zvláštními právními předpisy. Podle § 6 odst. 1 zákona 56/2001 Sb., je každý kdo na území České republiky hodlá provozovat silniční motorové vozidlo a přípojné vozidlo, povinen toto vozidlo přihlásit k registraci do registru silničních vozidel.  Stejný  zákon dále stanoví, že na  pozemních komunikacích nesmí být provozováno vozidlo, které v registru silničních vozidel zaregistrováno není.

Potíže nejsou se stanovením okamžiku uvedení  do užívání při pořízení již dříve používaného a provozuschopného vozidla s přidělenou  státní poznávací značkou. Takový automobil je uveden do užívání v okamžiku přechodu vlastnictví  k vozidlu, k němuž dojde  převzetím vozidla  od předchozího vlastníka. Při pořízení nového automobilu je zákonnou povinností vlastníka požádat o zapsání vozidla do registru silničních vozidel do 10 pracovních dnů po nabytí nového vozidla. Při registraci se do technického průkazu vozidla zapíše jeho vlastník případně  provozovatel, přidělená státní poznávací značka a vydá se osvědčení o registraci vozidla.

Z uvedeného textu vyplývá, že problémy mohou nastat při pořizování nového automobilu koncem roku. Nový automobil zakoupíme např. 29. prosince a  v registru vozidel ho zaregistrujeme 8. ledna. Tehdy řešíme poměrně závažný daňový  problém, zda-li můžeme první daňový odpis uplatnit již v roce zakoupení vozidla, ve kterém ovšem nedošlo ke splnění zákonné registrační povinnosti.   V takovýchto případech Ministerstvo financí ČR poněkud zmírnilo výklad vymezující počátek odpisování  a připouští možnost zahájení odpisování vozidla ještě před jeho registrací.

Pořízené  havarované vozidlo, které sice má státní poznávací značku, ale není schopné provozu, můžeme uvést do užívání až po jeho opravě a zprovoznění, protože v okamžiku pořízení  nesplňuje technické podmínky provozu vozidel  na pozemních komunikacích.

 

 

 Ing. Vladimír Opatrný

daňový poradce     

 

Akce

Přihlášení