• Zvětšit velikost písma
  • Standardní velikost písma
  • Zmenšit velikost písma

Nová úprava dohod o provedení práce

Email Tisk PDF

Dohody o provedení práce se těší všeobecné oblibě u zaměstnavatelů i zaměstnanců.

 

 

Jejím účelem je umožnit zaměstnavateli pružně reagovat na své provozní potřeby a formou uzavření dohody o provedení práce zaměstnat pracovníky k výkonu jednorázových nebo svým rozsahem a povahou  omezených prací. V dosud platné právní úpravě se stanoví, že rozsah prací vykonávaných na základě uzavřené  dohody o provedení práce nesmí být větší než 150 hodin v kalendářním roce. Obliba dohody o provedení práce vyplývá z její právní úpravy. Zaměstnavatel, který na výkon určité práce sjedná dohodu o provedení práce, není oproti výkonu prací na základě pracovního poměru  povinen:

-         rozvrhovat pracovní dobu zaměstnance do směn, může přidělovat práci podle své okamžité potřeby a rovněž může zadat splnění příslušného úkolu ve stanoveném termínu, aniž by k jeho plnění rozvrhoval pracovní dobu,

-         poskytovat dovolenou nebo pracovní volno při překážkách v práci,

-         vázat jednostranné zrušení této dohody na zákonem stanovené důvody,

-         provádět odvody na veřejné zdravotní pojištění, sociální pojištění a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti.

 

Novela zákoníku práce, která bude účinná od 1. ledna 2012, zvyšuje roční časový limit  na dohodu o provedení práce z dosavadních  150 hodin na 300 hodin. Zároveň stanoví, že zaměstnanci činní na základě dohody o provedení práce, jsou účastní nemocenského pojištění,  jestliže jim byl v kalendářních měsících po dobu trvání této dohody zúčtován započitatelný příjem v částce vyšší než 10 000 Kč. V těchto případech   bude zaměstnavatel povinen zaplatit   i u  dohod o provedení práce pojistné na sociální zabezpečení a státní politiku zaměstnanosti i zdravotní pojištění. Dohoda o provedení práce bude muset být od 1. ledna 2012 uzavírána pouze písemně a musí v ní být uvedena doba, na kterou se uzavírá.

                                                           

 Ing. Vladimír Opatrný

 daňový poradce

       

 

 

Akce

Přihlášení