• Zvětšit velikost písma
  • Standardní velikost písma
  • Zmenšit velikost písma

Vánoční a novoroční dary mohou snížit základ daně

Email Tisk PDF

 

 S blížícími se vánocemi a koncem roku je vhodné si připomenout, 

 

 

 že všichni   daňoví poplatníci mohou radost spojenou s obdarováním  spojit  se snižováním svého daňového základu. Při dodržení  podmínek stanovených zákonem o daních z příjmů můžeme peněžním či nepeněžním darem   podpořit   činnost určité instituce nebo zlepšit životní a pracovní podmínky fyzické osoby.

Zákon o daních z příjmů umožňuje snížit základ daně o hodnotu daru poskytnutého obci, kraji, organizační složce státu, právnické osobě se sídlem na území České republiky, fyzické osobě provozující školská a zdravotnická zařízení a zařízení na ochranu opuštěných zvířat nebo  ohrožených druhů zvířat.

Peněžní či věcný dar snižuje základ daně pouze v případě, že  ho poskytneme na účely uvedené v zákoně o daních z příjmů. Mezi ně patří financování vědy a vzdělání, výzkumných a vývojových úkolů, kultury, školství,  dary určené na ochranu mládeže, na policii a požární ochranu, na účely humanitární, sociální, sportovní a tělovýchovné, zdravotnické, ekologické, charitativní, náboženské pro registrované církve a náboženské společnosti i na  činnost politických stran.  

 Daňově účinný dar můžeme rovněž poskytnout fyzickým  osobám s bydlištěm na území České republiky, které jsou poživateli částečného nebo plného invalidního důchodu  nebo nezletilým dětem závislým na péči jiné osoby. Můžeme jim přispět na zdravotnické prostředky do částky nehrazené zdravotními pojišťovnami nebo na rehabilitační a kompenzační pomůcky či na majetek usnadňující jejich  vzdělávání a zařazení do zaměstnání. V této souvislosti připomínám, že zákon při poskytování těchto darů nevylučuje z okruhu obdarovaných  osoby, které jsou vůči dárci v příbuzenském vztahu.

I v tomto roce  můžeme za  obdobných podmínek  a věrohodnou formou  poskytnout daňově účinný  dar  institucím a osobám v jiném členském státu Evropské unie, Norsku nebo Islandu.

Poskytnutí daru prokážeme správci daně darovací smlouvou obsahující identifikaci dárce a obdarovaného, účel daru, čas a způsob jeho poskytnutí a pochopitelně i finanční částku či předmět daru. V darovací smlouvě bychom neměli od obdarovaného v souvislosti s poskytnutím daru vyžadovat žádná kompenzační plnění či jednání.

Fyzické osoby mohou daňově účinný dar poskytnout až do  10% ze svého základu daně, právnické osoby mohou z daňového základu  odečíst pouze 5% a 10% u darů poskytnutých středním  a vyšším odborným školám, vysokým školám a veřejným výzkumných institucím. 

 

  Ing. Vladimír Opatrný

  daňový poradce

 

 

 

Akce

Přihlášení