• Zvětšit velikost písma
  • Standardní velikost písma
  • Zmenšit velikost písma

Slevu na manželku či manžela lze uplatnit pouze v případě nízkých příjmů

Email Tisk PDF

 

 Generální finanční ředitelství vydalo na začátku ledna  2012 aktuální informace ke správnému

 

 

 

posouzení některých problémů v souvislosti s blížícím se termínem pro sestavení přiznání k dani z příjmů fyzických osob. Tradičně mnoho dotazů daňových poplatníků se týká podmínek pro uplatnění daňové slevy na jednoho z manželů.

Zákon o daních z příjmů  zvýhodňuje rodiny  ve kterých jeden z manželů není výdělečně činný, např. v důsledku ztráty zaměstnání, nemoci nebo péče o dítě, nebo má nízké příjmy. V takovém případě si druhý z manželů může i za zdaňovací období roku 2011 uplatnit slevu na dani ve výši 24 840 korun nebo její dvojnásobek (49 680), pokud je manželka či manžel  držitelem průkazu ZTP/P. Podmínkou pro uplatnění této poměrně vysoké  daňové slevy  ovšem je, že  manželé žijí ve společné domácnosti a vlastní příjmy „nevýdělečného“ manžela, na kterého je daňová sleva uplatňována, nepřesáhnou  v daném zdaňovacím období 68 000 Kč. K tomu, abychom    nárok na tuto slevu správně  uplatnili, musíme rozlišit, které příjmy se do zákonem stanoveného limitu započítávají a které nikoli. Podle čerstvé informace Generálního finančního ředitelství se do uvedeného limitu vlastních příjmů  pro uplatnění slevy na vyživovaného manžela  nezahrnují:

-         dávky státní sociální podpory (např. rodičovský příspěvek, porodné, dávky pěstounské péče, přídavky na děti, sociální příplatek, příspěvek na bydlení),

-         dávky sociální péče,

-         dávky pomoci v hmotné nouzi,

-         příspěvek na péči, sociální služby,

-         státní příspěvky podle zákona o stavebním spoření,

-         stipendium poskytované studujícím soustavně se připravujícím na budoucí povolání,

-         příjem plynoucí z důvodu péče o blízkou  nebo jinou osobu, která má nárok na příspěvek na péči podle zákona o sociálních službách, který je od daně osvobozen.

Do příjmového limitu 68 000 se naopak zahrnují:

-         veškeré příjmy  „v hrubém“!! – od zaměstnavatele, z podnikání, z nájmu,

-         všechny druhy důchodů,

-         podpora v nezaměstnanosti,

-         nemocenská

-         náhrada mzdy při pracovní neschopnosti,

-         ošetřování člena rodiny,

-         peněžitá pomoc v mateřství.   

V případě, že manželství bylo uzavřeno v průběhu roku, je možné uplatnit měsíční slevu na dani ve výši 2 070 korun za každý kalendářní měsíc, na jehož počátku byla splněna podmínka vyživování manželky nebo manžela.

 

 

 Ing. Vladimír Opatrný

 daňový poradce

 

 

Akce

Přihlášení