• Zvětšit velikost písma
  • Standardní velikost písma
  • Zmenšit velikost písma

Nezapomněli jste zdanit příjmy z prodeje štěňat?

Email Tisk PDF

Pozorným televizním divákům určitě neušla na první pohled komická zpráva,

 

 že daňové kontroly se ve větší míře zaměří na zdaňování příjmů z prodeje štěňat. Podle televizního zpravodajství se v chovných  stanicích ušlechtilých psích plemen v České republice narodí minimálně 40 000 štěňat ročně   a chovatelé příjmy z jejich prodeje údajně  ve svých daňových přiznáních zpravidla neuvádějí. Protože se pejskové s průkazem původu mnohdy  prodávají i za částky v řádech desítek tisíc korun, dovozuje se, že stát v důsledku jejich nezdaňování přichází o značné prostředky.

Podle § 10 odst. 1 písm. a) zákona o daních z příjmů náleží příjmy z prodeje pejsků či jiných zvířat, pokud plynou  chovatelům, kteří nejsou registrováni jako soukromě hospodařící rolníci nebo neprovozují chov na základě živnostenského oprávnění, do kategorie tzv. ostatních příjmů. Jsou jimi např. příjmy z příležitostných činností nebo z příležitostného pronájmu movitých věcí, včetně příjmů ze zemědělské výroby, která není provozována podnikatelem (samostatně hospodařícím rolníkem).

Dobrou zprávou je, že pokud příjmy chovatele  z prodeje pejsků či jiných zvířat nepřesáhnou ročně 20 000 Kč, jsou od daně z příjmů osvobozeny a v daňovém přiznání se neuvádí. Pokud  však v běžném roce prodáme pejsky např. za 80 000 korun, můžeme základ daně  snížit o skutečně prokázané výdaje, které jsme na chov vynaložili, případně k jejich výpočtu  využít zatím velice výhodný výdajový paušál ve výši 80%. Stejně postupujeme u příjmů z prodeje papoušků, akvarijních rybiček, křečků, slepic či jejich vajec apod.

Mám za to, že po letech liknavosti a nedůslednosti  konečně nacházíme  účinné nástroje k  ozdravení našich veřejných financí.

 

 

                                                                                  Ing. Vladimír Opatrný

                                                                                  Daňový poradce

 

                                                                                             

      

 

Akce

Přihlášení