• Zvětšit velikost písma
  • Standardní velikost písma
  • Zmenšit velikost písma

Podmínky uplatnění nároku na daňovou slevu na manželku či manžela s nízkými příjmy se změnily

Email Tisk PDF

K nejčastějším dotazům v období před podáním daňového přiznání k dani z příjmů fyzických osob

 

každoročně patří dotazy na možnosti uplatnění slevy na manželku, manžela, jehož  příjmy ve zdaňovacím období nepřesáhly 68 000 Kč

Lze proto užitečně zopakovat, že zákon o daních z příjmů nárokem na daňovou slevu  zvýhodňuje rodiny  ve kterých jeden z manželů není z různých důvodů výdělečně činný, např. v důsledku ztráty zaměstnání, nemoci, péče o dítě, nebo má nízké příjmy. V takovém případě si druhý z manželů může  uplatnit slevu na dani ve výši 24 840 korun nebo její dvojnásobek (49 680), pokud je manželka či manžel  držitelem průkazu ZTP/P.  Nárok na tuto slevu vzniká pokud   manželé žijí ve společné domácnosti a vlastní příjmy „nevýdělečného“ manžela, na kterého je daňová sleva uplatňována, nepřesáhnou  v daném zdaňovacím období 68 000 Kč.  Do uvedeného limitu vlastních příjmů  pro uplatnění slevy na vyživovanou manželku, manžela se nezahrnují:

-         dávky státní sociální podpory (např. rodičovský příspěvek, porodné, dávky pěstounské péče, přídavky na děti, sociální příplatek, příspěvek na bydlení),

-         dávky osobám se zdravotním postižením, dávky sociální péče,

-         dávky pomoci v hmotné nouzi, příspěvek na péči, sociální služby,

-         státní příspěvky podle zákona o stavebním spoření,

-         stipendium poskytované studujícím soustavně se připravujícím na budoucí povolání,

-         příjem plynoucí z důvodu péče o blízkou  nebo jinou osobu, která má nárok na příspěvek na péči podle zákona o sociálních službách, který je od daně osvobozen.

Do příjmového limitu 68 000 se naopak zahrnují:

-         veškeré příjmy  od zaměstnavatele, dále příjmy z podnikání, z pronájmu,

-         všechny druhy důchodů, podpora v nezaměstnanosti,

-         nemocenská, náhrada mzdy při pracovní neschopnosti,

-         ošetřování člena rodiny,peněžitá pomoc v mateřství.   

V případě, že manželství bylo uzavřeno v průběhu roku, je možné uplatnit měsíční slevu na dani ve výši 2 070 korun za každý kalendářní měsíc, na jehož počátku byla splněna podmínka vyživování manželky nebo manžela.

Od roku 2013 však nárok na tuto slevu nemohou uplatnit poplatníci, kteří u svých příjmů z podnikání nebo pronájmu uplatnili výdaje procentem z příjmů (tzv. paušalisté) a součet  dílčích základů daně, u kterých byly výdaje takto uplatněny, je vyšší než 50% z celkového základu daně. Např. živnostník provozující obchodní činnost, jehož roční příjmy činily    1 000 000 Kč a který při stanovení výdajů uplatnil 60%ní výdajový paušál   (výdaje tedy činily  600 000 Kč a celkový základ daně 400 000 Kč), nárok na slevu na manželku za rok 2013 uplatnit nemůže.

 

Ing. Vladimír Opatrný

daňový poradce

 

 

Akce

Přihlášení