• Zvětšit velikost písma
  • Standardní velikost písma
  • Zmenšit velikost písma

Dani z příjmů podléhají i příjmy z pronájmu nemovitostí a movitých věcí

Email Tisk PDF

 

            Předmětem daně z příjmů fyzických osob jsou i příjmy z pronájmu nemovitostí nebo bytů a příjmy z pronájmu movitých věc

 

            Předmětem daně z příjmů fyzických osob jsou i příjmy z pronájmu nemovitostí nebo bytů a příjmy z pronájmu movitých věcí, které nejsou součástí obchodního majetku  a nejedná se o činnost provozovanou na základě živnostenského oprávnění.   Základem daně jsou u příjmů z pronájmu  dosažené příjmy  snížené o výdaje, které v souvislosti s   pronájmem   vynaložíme. Pokud je to pro nás výhodnější nebo se chceme vyhnout povinnosti  vést příslušnou evidenci, můžeme i u příjmů z pronájmů  stanovit  hodnotu výdajů  pro daňové účely jednoduše a přehledně uplatněním  30%ního výdajového paušálu  z dosažených příjmů. V tomto případě vedeme pouze záznamy o příjmech a evidenci pohledávek vzniklých v souvislosti s pronájmem.

            Uplatnění skutečných výdajů je oproti výdajovému paušálu náročnější na čas i náklady spojené s nezbytnou administrativou. Kromě dosažených příjmů evidujeme na základě dodavatelských faktur, pokladních a jiných dokladů  i prokazatelně vynaložené výdaje.  V daňově účinných   výdajích pak uplatníme nejenom výdaje  na opravu a údržbu,   pojištění majetku, úhradu daně z nemovitostí  apod., nýbrž  i odpis  ze vstupní pořizovací ceny hmotného majetku. A hodnota  odpisů majetku nebývá zanedbatelná.  U nemovitostí nesmíme zapomenout, že odpisovat můžeme pouze hodnotu staveb a nikoli  hodnotu pozemků.

Jestliže jsme k nákupu pronajímané nemovitosti využili   hypotéční úvěr, zvýšíme své daňové výdaje i o hodnotu úroků za příslušné zdaňovací období. Mnozí poplatníci se dopouštějí chyby, když tyto úroky uvádějí  v daňovém přiznání jako odčitatelnou položku      

            V případě, že část pronajímané nemovitosti využíváme i pro své bydlení, krátíme všechny uvedené výdaje v poměrné výši odpovídající poměru části pronajímané plochy budovy  k celkově využitelné ploše.

            Pronajímatelé   při zahájení  pronájmu bytu či nebytového prostoru často a ve značné výši    v  nájemní smlouvě či v jiném dokumentu s nájemcem sjednávají složení  kauce.  Daňové posouzení přijaté kauce závisí na její povaze. Pokud ze smlouvy či  jiného dokumentu vyplývá, že  kauce bude použita ke krytí a úhradě případných škod způsobených na pronajatém majetku nebo na úhradu včas nezaplaceného nájemného, je její hodnota na straně nájemce nedaňovým výdajem a na straně pronajímatele nedaňovým příjmem.    

            Příjmy z pronájmu plynoucí manželům z bezpodílového vlastnictví se zdaňují jen u jednoho z nich.

          

 

   Ing. Vladimír Opatrný

   daňový poradce

 

 

Akce

Přihlášení