• Zvětšit velikost písma
  • Standardní velikost písma
  • Zmenšit velikost písma

Zápůjčky v daňových souvislostech

Email Tisk PDF

 

Nový občanský zákoník upravuje v paragrafech 2390 – 2394  nový právní institut -  tzv. zápůjčku.

 

 Zápůjčka je  vztahem,  při kterém zapůjčitel  přenechává vydlužitelovi zastupitelnou věc tak, aby jí užil podle libosti    a po čase mu věc stejného druhu vrátil a  vztahuje se na věci určené druhově, např. peníze, stavební materiál apod. Při zápůjčce peněz lze sjednat úrok, při nepeněžité zápůjčce je možné místo úroku sjednat vrácení většího množství nebo lepší jakosti stejného druhu zapůjčeného majetku. Smlouva o zápůjčce by měla obsahovat termín vrácení zapůjčeného majetku. Nejčastější formou zápůjčky bude bezpochyby půjčování peněz.

Při zapůjčení peněz mezi fyzickými osobami lze v textu smlouvy o zápůjčce ponechat prostor pro vyjádření vůle obou stran – zapůjčitele a vydlužitele – o sjednání úroků nebo jejich bezúročném zapůjčení. Zákon o dani z příjmů v § 3 odst. 4 písm. j) jednoznačně stanoví, že předmětem daně z příjmů není majetkový prospěch vydlužitele při bezúročné zápůjčce. Bezúročné zapůjčení peněz tedy nebude mít  pro zapůjčitele ani vydlužitele žádné daňové důsledky. Pokud by se obě strany dohodli na úročení peněžní zápůjčky, zapůjčitel by přijatý úrok zaplacený vydlužitelem  zdanil v daňovém přiznání k dani z příjmů fyzických osob jako příjem z kapitálového majetku.

V případě zápůjčky poskytnuté zaměstnavatelem zaměstnanci např. na zakoupení družstevního bytu nebo výstavbu rodinného domku, by se při sjednání bezúročné půjčky nebo půjčky úročené velice nízkým úrokem (úrok by např. činil 0,5%), postupovalo obdobně. Zaměstnanec by majetkový prospěch získaný bezúročnou zápůjčkou nezdanil a ke sjednání nízkého úroku nedošlo mezi tzv. spojenými osobami. Zaměstnavatel by případný úrok uvedl v daňovém přiznání.

Poskytne-li bezúročnou peněžní zápůjčku společnosti s ručením omezeným její společník, nepoužije se ustanovení § 23 odst. 7 zákona o daních z příjmů o výši obvyklého úroku, Jeho bezúročně poskytnutá zápůjčka nemá daňový dopad na něho ani na společnost s ručením omezeným (§ 18 odst. 2 písm. f), bod 1).

V opačném případě, tedy při sjednání peněžní zápůjčky poskytnuté  společností s ručením omezeným jejímu společníkovi, by však měl být smluvně  sjednán,  s ohledem na ustanovení § 23 odst. 7,  úrok v obvyklé výši.        

 

 

  Ing. Vladimír Opatrný

   daňový poradce

 

 

 

 

 

 

Akce

Přihlášení