• Zvětšit velikost písma
  • Standardní velikost písma
  • Zmenšit velikost písma

Zdanění příjmu z prodeje zděděného automobilu

Email Tisk PDF

 

V souvislosti se zrušením daně dědické, darovací a daně z převodu nemovitostí je

 

 je daňová úprava dědění a darování  od 1. ledna 2014 součástí zákona o daních z příjmů. Podle § 4a písm. a) tohoto  zákona se od daně z příjmů fyzických osob osvobozuje bezúplatný příjem z nabytí dědictví nebo odkazu. Pokud tedy např. syn nebo dcera v rámci dědického řízení zdědí  automobil, jedná se podle citovaného předpisu o příjem od daně z příjmů osvobozený. Zdaňování příjmů z případného prodeje zděděného automobilu se řídí ustanoveními § 4 a § 10 zákona o dani z příjmů.

 Paragraf 4 odst. 1 písm. c) kromě jiného  stanoví, že od daně z příjmů fyzických osob se osvobozuje příjem z prodeje movité věci nezahrnuté do obchodního majetku s výjimkou motorových vozidel, letadel nebo lodí, nepřesahuje-li doba mezi jejich nabytím a prodejem dobu 1 roku. Jestliže by dědicové s prodejem automobilu spěchali a prodali ho  do 1 roku od smrti zůstavitele, příjem  z prodeje by od daně z příjmů osvobozen nebyl a v daňovém přiznání by ho uvedli a zdanili jako tzv. ostatní příjem.

Podle § 10 odst. 5  lze u příjmů z prodeje věci nabyté bezúplatně jako daňový výdaj  uplatnit cenu  určenou podle zvláštního předpisu o oceňování majetku  znaleckým posudkem ke dni nabytí věci.

 

 

  Ing. Vladimír Opatrný

  daňový poradce

 

 

           

 

 

 

Akce

Přihlášení