• Zvětšit velikost písma
  • Standardní velikost písma
  • Zmenšit velikost písma

Firemní mateřská školka z pohledu daně z příjmů

Email Tisk PDF

 Podle politiků a ekonomů bychom mohli dosáhnout ještě výraznějšího

 

 

 

 růstu hrubého domácího produktu, pokud bychom vytvořili podmínky pro zaměstnání žen, kterým v  ekonomické aktivitě  často brání   nemožnost umístění dítěte v zařízení  předškolní výchovy. Protože poptávka po umístění dětí ve stávajících výchovných zařízeních  naráží na jejich omezené kapacitní možnosti, daňový systém je vstřícný k zaměstnavatelům, kteří zřizují a provozují vlastní mateřské školky, aby svým zaměstnankyním, zaměstnancům, vytvořili podmínky pro pokud možno co nejrychlejší návrat od mateřských a rodičovských povinností do zaměstnání..

            Podle  školského zákona  je mateřská školka  školou uskutečňující vzdělávání. V daňové praxi to znamená, že výdaje na firemní mateřské školky lze u zaměstnavatele uplatňovat jako výdaje  daňově účinné. Zákon o dani z příjmů to zcela jasně deklaruje v textu § 24 odst. 2 písm. zw) , který stanoví, že výdaje na provoz vlastního zařízení péče o děti předškolního věku nebo příspěvek na provoz zařízení péče o děti předškolního věku zajišťovaný jinými subjekty pro děti vlastních zaměstnanců, jsou výdaji na dosažení, zajištění a udržení příjmů.

Pokud však zaměstnavatel tyto výdaje zahrnuje do svých daňově účinných nákladů a současně od zaměstnanců  za umístění dítěte nepožaduje žádný poplatek, popřípadě stanoví  za jeho umístění  zvýhodněnou nebo symbolickou cenu, posuzuje se prospěch z takového nepeněžního  plnění na straně zaměstnanců jako zdanitelný příjem ze závislé činnosti.

Nejedná se totiž o nepeněžní příjem zaměstnance, které zaměstnavatel hradí z nedaňových výdajů,   např. ze sociálního fondu,  ze zisku po zdanění či o plnění na vrub daňově neuznatelných nákladů, takže  podmínka pro osvobození tohoto příjmu na straně zaměstnance obsažená v § 6 odst. 9 písm. d) zákona o daních z příjmů, splněna není.

Při ocenění hodnoty takto vzniklého nepeněžního plnění se vychází z ceny obvyklé případně z ceny, která je stanovena za umístnění dětí ve firemní mateřské školce jiným osobám a o tuto hodnotu se daňový základ zaměstnance zvýší.

           

 

   Ing. Vladimír Opatrný

    daňový poradce         

 

Akce

Přihlášení