• Zvětšit velikost písma
  • Standardní velikost písma
  • Zmenšit velikost písma

Daňové osvobození příjmů z ekologických energií

Email Tisk PDF
   V uplynulém roce byl fyzickými i právnickými osobami instalován značný počet fotovoltaických solárních zařízení na přímou výrobu elektřiny ze slunečního záření. Zákon o daních z příjmů umožňuje, aby příjmy plynoucí  z prodeje energií z ekologických zdrojů a provozu ekologických zařízení byly osvobozeny od daně z příjmů, a to v kalendářním roce ,

 v němž byla příslušná zařízení na jejich výrobu poprvé uvedena do provozu, a v bezprostředně následujících pěti letech. Kromě fotovoltaických solárních zařízení se toto daňové osvobození vztahuje i na  příjmy z provozu malých vodních elektráren, tepelných čerpadel, zařízení na výrobu a energetické využití bioplynu a dřevoplynu, zařízení na výrobu elektřiny nebo tepla z biomasy, zařízení na výrobu biologicky degradovatelných látek a zařízení na využití geotermální energie.

            Osvobození příjmů plynoucích z těchto zdrojů od daně z příjmů však nemusí být výhodné za všech okolností. V prvních letech může být provoz uvedených zařízení ztrátový a poplatník by v důsledku  osvobození od daně přišel o možnost uplatňovat vzniklou ztrátu jako odčitatelnou položku od základu daně v letech příštích , ve kterých již zisk vytvoří.

Zákon pamatuje i na tuto eventualitu a umožňuje provozovatelům  zařízení na výrobu ekologické energie a ekologických zařízení, aby se daňového  osvobození vzdali. Rozhodnutí o tom, že poplatník osvobození nepoužije, je třeba sdělit správci daně nejpozději ve lhůtě pro podání daňového přiznání za zdaňovací období, v němž byla tato zařízení uvedena do provozu.       

 

                                                                       Ing. Vladimír Opatrný

                                                                       daňový poradce

 
 

Přihlášení