• Zvětšit velikost písma
  • Standardní velikost písma
  • Zmenšit velikost písma

Rozdělování příjmů a výdajů mezi manžely může být výhodné

Email Tisk PDF
 Spolupráce mezi manžely při podnikání s následným rozdělováním příjmů a výdajů přinášela  daňové úspory  zejména v podmínkách progresivní daňové sazby.

Základ daně se  dříve postupně zdaňoval  sazbami 12%, 19%, 25% a při jeho hodnotě nad 331 200 Kč se používala sazba 32%. Např. při základu daně 600 000 Kč a při jeho rozdělení na polovinu  mezi živnostníka a spolupracující manželku se žádný z manželů nedostal do nejvyššího pásma daňové sazby a výsledná daňová úspora byla značná.

         I v podmínkách jednotné daňové sazby, která bez ohledu na výši základu daně činí v roce 20098 pro fyzické osoby  15%, může být rozdělování příjmů a výdajů na spolupracující osoby daňově výhodné. Spolupracující osoba si z přejatého základu daně  může  ve svém daňovém přiznání  uplatnit odpočty hodnoty poskytnutých darů, životního pojištění, penzijního připojištění včetně nároku na slevy na dani, které by jinak  nevyužila.

            Manželská spolupráce při podnikání  je výhodná i z pohledu sociálního a zdravotního pojištění. Spolupracující osoba se pro účely těchto pojištění považuje za osobu samostatně výdělečně činnou, spolu s daňovým přiznáním odevzdává i přehledy na OSSZ a zdravotní pojišťovny, platí příslušné odvody a je tudíž důchodově, nemocensky i zdravotně pojištěna.

  

                                                                       Ing. Vladimír Opatrný

                                                                       daňový poradce  

 

Přihlášení